Umursamaya Fırsat Bulamadığımız "Dünya"

Uyumayı, zor da olsa uyanmayı, waffle yediğimiz restoranın adını, hatta o restoranda check in yapmayı, Instagram'da Retrica ile çekilmiş onlarca selfie paylaşmayı, Twitter'da eski sevgiliye laf sokmayı, Whatsapp'ta yeni sevgileye utanan maymun emojisi yollamayı, yeni çıkan cep telefonu serilerini koştura koştura satın almayı, Ay of Thrones'un yeni sezonunu hiç kaçırmamayı umursuyoruz...
Umursamaya fırsat bulamadığımız tek şey, DÜNYA.


"Dünyayı iyileştirdiğimizde, kendimiz de iyileşiyoruz." (David Orr)
-aralara böyle sözler sokuşturucam ki belki feyste paylaşan, tweet falan atan olur-


Yaşamlarımız o kadar sıradanlaştı ki içinde yaşadığımız, bizlere en iyi ev sahipliği yapabilme özelliğine sahip tek gezegeni gözmezden geliyoruz. Sevilen bir sanatçının, Ay of Thrones'un son bölümündeki oyuncuların ölümünü üzülerek izleyip dünyanın sessiz ölümünü sadece izliyoruz. Umursayacağımız şeyler listesine 6 yabancı, 9 yerli dizi, 3 ayrı sohbet uygulamasındaki 253 kişi, 7049 tweet, 24 yeni sevgili, 72 check in, 118 selfie (farklı efektlerde), 4lü oturma grubu, 2 kalem pil sığdırabiliyorken dünyayı sığdıracak yer bulamıyoruz. 
"NASA" uzayda su buldu!" Olm adamlar BİM'de su daha ucuz olsun diye bulmuyor ki o suyu. Dünya üzerindeki su kaynakları tükenecek onu biliyor da buluyor adamlar. Çünkü zamanı geldiğinde 50 kuruşa aldığın küçük suyu iPhone 6S fiyatına satacaklar sana canım benim.


"Doğa ziyarete gidebildiğimiz bir yer değil, evimizdir." (Gary Snyder)


Geri dönüşüm bilincinin oluşturulamadığı tek ülke biziz. Bizde dönerse bir eski sevgili bir de tavuk falan döner. Kağıt, plastik, cam şişe niye geri dönsün ki. Çöp onlar at gitsin. Zaten evinde bunları birbirinden ayırsan "la olm siz manyak mısınız evde çöp biriktiriyorsunuz." gibi bir tepki almak kaçınılmaz. 
Geri dönüştürme olayının en başarılı temsilcileri annelerimiz. Dondurma kabı ve reçel kavanozlarını saklama kabı, yoğurt kovalarını çiçek saksısı olarak kullanılabildiğinin farkındalar. Ver annelere biraz dondurma kabı biraz da yoğurt kovası, uzay gemisi yapıp yeni gezegen keşfetmezlerse şerefsizim. asdfghjk Bu kadar yaratıcı annelere sahipken ülkemizdeki tek geri dönüşüm eski tencereyi verip mandalla bulaşık leğeni almak olduğu sürece tabii ki sokaklardaki geri dönüşüm kutusuna sigara izmariti atılır. Zor ama çok geç olmadan geri dönüşüm algımız değiştirip her şeyin geri dönüştürülebildiğinin farkına varmamız lazım. Yoksa geri dönen eski sevgiliyle bol soğanlı tavuk dönerin dünyamız için hiçbir faydası yok.


"İnsan doğanın bir parçasıdır. Onun doğaya açtığı savaş, kendine savaş açması demektir." (Rachel Carson)


Bir insan ortalama 75 yıl yaşar ama bir insan kadar zamanı olmayıp böyle devam ederse sadece 50 yıl sonra bir daha göremeyeceğimiz birileri var; Kutup Ayıları. Atmosfere verdiğimiz zarar ve bulduğumuz her yeşil yere açtığımız AVM'ler küresel ısınmayı hızlandıracak, hızla eriyen kutup buzulları kutup ayılarına avlanma bölgesi bırakmayacak.
"Avon'un yeni parfümü çıkmış kızlaaar <33" Rahat mısın Avoncu kız? 
Dünyadaki herkes yerde gördüğü sadece bir adet çöpü kaldırıp çöp kutusuna atsa belki kutup ayıları insanlardan daha çok yaşayacak ya da herkes hiçbir şeyin çöp olmadığının ve geri dönüştürülebildiğinin farkında olsa belki kutup ayıları hiç ölmeyecek. İş doğayı korumaya gelince ay ben böcekten korkarım, zaten çöpleri de belediye topluyo.


"Ağaçlar toprağın göğe yazdığı şiirlerdir." (Halil Cibran)


Fazla zamanımız varmış gibi davranıp fazla zamanımız olmadığını biliyoruz. Dünyayı değiştirmeden önce kendimizi, isteklerimizi ve önceliklerimizi değiştirmemiz lazım biliyoruz. Dünyayı değiştirmek için üzerinde rakamlar yazan basit kağıt parçası paramızı kullanamayacağımızı biliyoruz. Attılan tweetlerin, yapılan check in'lerin, çekilen selfilerin hiçbir işe yaramayacağını da biliyoruz. Neden bu kadar çok şeyi biliyorken hâlâ hiçbir şey yapmıyoruz? 
Hadi şimdi yapalım. 
Hemen şimdi yapalım!



-"tamam lan yapalım anasını satim!" diye gaza gelenler, dünyamız için bir şeyler yapmaya çalışan güzel insanlara katılabilir-

mobilegreen green

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Buralar eskiden hep yorumdu.